Moscow

 

 

Moskva, najveći grad Evrope, istovremeno je i jedan od najpleših gradova starog kontinenta. Za razliku od Peterburga koji je zadržao staro gradsko jezgro bez modernih staklenih zgrada, u Moskvi to nije slučaj. Ipak, lepota starih građevina i njihova monumentalnost toliko očarava da se savremena zdanja skoro i ne primećuju. Ovde je sve ogromno: trgovi, hramovi, fontane, parkovi, železničke i metro stanice...


Moskva

 

Ono što u Moskvi najviše vredi nalazi se u širem centru oko Kremlja. Za obilazak grada potrebno je bar 5 dana, sve ispod toga je malo. Za kretanje kroz grad najbolje je koristiti metro. Mapa metroa se može nabaviti na svakom ulazu i posle samo nekoliko vožnji je vrlo lako snaći se. Sa kraja na kraj Moskve može se stići za pola sata za oko pola evra. I ne samo to. Mnoge metro stanice izgrađene su kao prave galerije. Potrebno je ući u metro i provozati se da bi se Moskva doživela. Većina najvažnijih znamenitosti može se obići i pešice: Puškinov muzej, Hram Hrista Spasitelja, GUM, Park Gorki, Baljšoi teatar, Tretjakovska galerija (postoje stara i nova i prilično su udaljene jedna od druge), Crveni trg, Kremlj.

 

Moskva Rusija

Zgrada bivšeg KGB-a

Smeštaj je moguće naći od petnaestak evra u hostelima, preko 60-70 evra u privatnim apartmanima, do astronomski skupih hotela. Izbor restorana je vrhunski: ruski nacionalni, italijanski, veliki broj japanskih. Mi smo imali priliku da ručamo i u srpskom restoranu, koji je čak bio tek malo skuplji od restorana u Beogradu. I u Moskvi kao i u mnogim istočnim zemljama, pekara za razliku od Srbije ima vrlo malo. Uglavnom se odlazi na ručak u restorane sa kuvanim jelima. Veliki izbor kuvanih jela na merenje nudi se u skoro svakom većem marketu po povoljnijijim cenama od restorana.

 

 

Additional information