v

Lviv


Renesansni grad Lviv je najveći grad zapadne Ukrajine. Tačan datum osnivanja grada još uvek nije poznat. Zvanično je prihvćena 1256. godina kada se Lviv prvi put pominje u ruskim spisima.Lviv je neobičan grad. To je grad sa tvrđavom i istovremeno bez nje jer je tvrđava porušena pre nekoliko vekova. Lviv je grad sa rekom koju niko ne može videti: Poltva, glavna reka Lviva, teče ispod grada.


Lviv je mesto gde se graniče 3 geografske zone od kojih je svaka veoma specifična: Podilia, Roztočia i Volin.


Od najstarijih vremena, još kada je princ Danilo Halitski osnovao grad u čast svoga sina Leva, Lviv se nalazio na mestu gde se ukrštaju trgovački putevi između istoka i zapada. Grad je privlačio ljude različitih nacija i religija, što je kreiralo jedinstvenu atmosferu. Istorijski centar Lviva je 1998. godine ušao na Uneskovu listu zaštićenog svetskog kulturnog nasleđa.Lviv danas ima oko 800.000 stanovnika. Ukrajinci čine 88.1% stanovništva, Rusi 8.9%, dok Poljaci koji su najzaslužniji za razvoj grada danas čine tek 0.9%.


Najviša tačka grada leži Na brdu Visoki Zamok na 398 m nadmorske visine. To je istovremeno i mesto na kom se nalaze ostaci istoimene tvrđave. Centar grada se nalazi 260 m iznad nivoa mora i predstavlja najnižu tačku grada.


Lviv, Ukraine


Grad je kroz istoriju nekoliko puta promenio ime. Zvao se Lwow kada su ga držali Poljaci, pod Austro-Ugarskom imperijom se zvao Lemberg, a jevrejski stanovnici su ga zvali Lemberik. I danas razni jezici imaju svoju verziju naziva Lviva. Pored zvaničnog ukrajinskog naziva Lviv, najčešće je u upotrebi ruski naziv Lvov. Od devedesetih godina prošlog veka, Lviv je postao centar ukrajinskog jezika i kulture i glavni centar otpora ruskom uticaju pa je naziv Lviv potisnuo ruski naziv Lvov, zbog čega se na internetu definitivno preporučuje pretraga za reč Lviv.

Najlpši deo grada nalazi se oko Trga Rinok i Opere.  Od ostalih znamenitosti preporučujmo obilazak Lisakijevskog groblja i Strijskog parka.


Related Articles

 

Additional information