Muzeji u Lvivu


Istorijski muzej Lviva

Istorijski muzej Lviva (Lvivs'kyi istorychny muzey) je osnovan 1893 .godine i jedan je od najstarijih muzeja u gradu. Muzej sadrži kolekciju od preko 330.000 predmeta koji govore o životu na teritoriji Lviva od antičkih vremena do danas. Muzej se nalazi na nekoliko lokacija, a glavna je na Rinok trgu u Kraljevskoj palati. Na istom trgu smeštena su još 2 odeljenja muzeja(zgrade broj 4 i 24).


Etnografski muzej

Etnografski muzej Lviva je poznat po jedinstvenoj kolekciji ukrajinskog narodnog stvaralaštva. Muzej poseduje preko 83.000 predmeta. Naročito je impresivna izložba satova, muzičkih instrumenata i nakita.

Adresa: Svobody prosp.15


Nacionalni muzej

Nacionalni muzej je zvanično osnovan 1905 .godine. Počeo je sa radom kao privatna kolekcija mitropolita Andreja Šeptiskog, ali već 1913 .godine grad Lviv postaje vlasnik muzeja. Muzej poseduje bogatu kolekciju ukrajinske duhovne umetnosti iz perioda od 12.do 18.veka:ikone, skulpture, knjige.

Adresa:Svobody prosp. 20


Farmaceutski muzej

Farmaceutski muzej se nalazi u prostorijama apoteke osnovane 1735 .godine. U muzeju se može videti stalna izložba od preko 3000 eksponata koji su se u različitim epohama koristili u farmaciji. Muzej se nalazi na Rinok trgu, na uglu Drukarske i Stavropihiske ulice.

Adresa: Drukarska 2Muzej oružja "Arsenal"

Muzej oružja poseduje kolekciju oružja iz raznih epoha, kako sa teritorije Ukrajine, tako i iz celog sveta. Za razliku od mnogih sličnih muzeja, u Arsenalu se posetioci mogu slikati u autentičnim viteškim oklopima.

Adresa: Pidvalna 5


Related Articles

 

Additional information