×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 69

 

Manastiri i crkve Srbije


 
 

Teško je razumeti srpski narod ako se ne poznaje istorija njegovih hramova. Negde stoje van naselja,  usamljeni i sakriveni u neprohodnim šumama i Manastiri Srbije - Sopoćanina teško dostupnim stenama. Negde ih na malom prostoru ima u velikom broju (Ovčarsko - Kablarska klisura, Ibarska dolina). Turci su ih rušili i palili bezbroj puta, narod ih uporno obnavljao. Najstariji hramovi potiču iz XII veka, a sačuvana je i jedna crkva iz IX veka (Petrova crkva).


Srpski hramovi nose sa sobom priču srpskog zadužbinarstva. Najlepše i najstarije hramove podigli su moćni srpski vladari, a neki od njih su u njima svoje poslednje godine proveli kao monasi. Zadužbine su ostavljali i vlastela, monasi i obični građani.  Na zidovima srpskih hramova nalaze se najlepši primerci sačuvanog srednjovekovnog svetskog slikarstva.


 

Manastiri Srbije - Crna Reka


 

Srpski manastiri nalaze se na putu Transromanike koji je Savet Evrope uvrstio u program „Glavni evropski putevi kulture“. U periodu od XI do XIII veka, evropska umetnost bila je inspirisana Rimom pa je pravac po tome dobio naziv romanika. S obzirom da je u srednjem veku crkva bila nosilac kulture, manastiri Srbije najočiglednije predstavljaju ovaj pravac u arhitekturi. Istovremeno sa ovim pravcem, dolazi do nastanka i procvata srpske države. Graditelji su često dolazili iz Italije i sa Jadranskog mora i sa sobom donosili zapadne uticaje koji su se na ovim prostorima mešali sa uticajima vizantijske umetnosti stvarajući specifičan stil.


 
Manastiri Srbije - karta

 
Related Articles

 

Additional information