×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 69

Manastir RačaManastir Rača je jedno od najposećenijh mesta u nacionalnom parku Tara. Nalazi se šest kilometara od Bajine Bašte i smatra se da je zadužbina Kralja Dragutina Nemanjića iz XIII veka. Od njegove carske lavre ostali su samo temelji nakon turskih osvajanja iz XV veka. Jedno je od najznačajnih mesta srpske prošlosti. Od posebnog je značaja bila račanska prepisivačka škola, a nakon stradanja manastira i velike seobe Srba 1690.godine, Račani su u Sent Andreji stvorili osnovu srpske azbuke i književnosti u novom veku.


Manastir Raca

 

Manastir Raca

 

Stotinak godina kasnije bratstvo Tronoša podiže manastir iz ruševina da bi krajem prvog srskog ustanka bio ponovo zapaljen. Današnji izgled crkve potiče iz 1836.godine. Za vreme drugog svetskog rata ovde je od Nemaca sklonjeno Miroslavljevo Jevandjelje, najstarija srpska knjiga napisana u XII veku. Deo svetih mošti Kralja Dragutina od nedavno se nalaze u ovom hramu.


Manastir Raca

 


Manastir Raca

 


Od Manastira Rače do vrela Lađevac i ostatka račanske prepisivačke škole vodi obeležena pešačka staza duga oko dva kilometra. Put vodi uz obalu rečice Rače. Na odmorištima ima sa obe strane reke klupa i stolova sa natstrešnicama. Posle četrdesetak minuta hoda stiže se do slapova vrela Lađevac. U blizini Lađevca nalaze se ostaci Račanske prepisivačke škole”. Dalje savladavanje staze koja vodi do vidikovca Crnjeskovo je dosta teže. Lokalni vodiči nacionalnog parka Tara mogu biti od velike pomoći.


Manastir RacaRelated Articles

 

Additional information