Jezera SrbijeSrbija ima mali broj prirodnih jezera. Većina je nastala izgradnjom hidroelektrana i akumulacija. Jezero Perucac

Najdužu turističku tradiciju, dugu skoro dva veka, ima Palićko jezero. Gostima su na raspolaganju jedrenje, pecanje, pešačke i biciklističke ture, vožnja čamcem, brojne manifestacije. Smeštaj se može naći u hotelima ili privatnim apartmanima.

Perućačko jezero na Drini, nastalo izgradnjom hidroelektrane, nije najstarije, ali je verovatno najlepše. Pored kupanja, gostima je zbog blizine Tare i Zlatibora, na raspolaganju veliki broj aktivnosti.    
Na jugoistoku Srbije, na 1200 m nadmorske visine, u očuvanoj prirodi, nalazi se Vlasinsko jezero. Sem kupanja i vožnje čamcem, na jezeru nema drugih sadržaja, tako da ovde dolaze uglavnom oni koji žele oazu mira i tišine. Smeštaj se može naći u privatnim kućama i kampovima.
Vlasinsko jezero
Vađenjem šljunka kod Bele Crkve, od podzemnih voda nastalo je sedam jezera. Dva su uređena za turiste, dok ostala predstavljau kutak netaknute prirode.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, nudi ne samo kupanje, već obilje-kulturno istorijskih spomenika u okolini. U toku je izgradnja velikog turističkog komleksa, pa se očekuje da već za narednu sezonu ova destinacija postane prava atrakcija.


Jezera Srbije - karta

Related Articles

 

Additional information