Perućačko jezero (Jezero Perućac)U zagrljaju reke Drine i šumovite planine Tare, pribijen uz gotovo vertikalne padine, smestio se Perućac, varošica idealna za odmor. Kada se u Perućac ulazi iz pravca Bajine Bašte prvo se nailazi na rečicu Vrelo. Na prvi pogled ništa neobično, ali negde se može naći podatak da je Vrelo najkraća reka na svetu. Dugačka je tačno onoliko koliko ima dana u godini: 365 metara pa je zbog toga zovu i ,,Reka godina’’. Put uzvodno vodi prema liticama Tare, pored malenih slapova, stare vodenice, ribnjaka i lepih kuća. A nizvodno pravi biser. Reka Vrelo se sa visine od petnaestak metara obrušava u zelenu Drinu formirajući najlepši vodopad Srbije. Iznad vodopada je terasa restorana, gde uz huk vode možete ručati u hladovini visokog drveća. Odmah pored je i stara hidrocentrala, a sa druge strane kamp.


Jezero Perucac

 

Jezero Perucac

 

Jezero Perucac

 

Jezero Perucac

 

Jezero Perucac

 

Jezero Perucac

 

Lakes in Serbia

 

Jezera Srbije

 

 


Dva kilometra prema gornjem toku Drine je Perućačko jezero, nastalo izgradnjom hidroelektrane. Pontonska plaža, restorani, kupalište i čamci deo su sadržaja. Malo dalje, veliki broj kuća na splavovima, neke se mogu i iznajmiti a često se uz splav dobija i čamac . Može se i pecati: som, šaran, skobalj, pastrmka, mrena...
A još samo malo uzvodno i ulazi se kroz tunel u jedan novi svet koji se retko sa čim u Srbiji može porediti, u nacionalni park Tara.
Kontakt:
Turističko sportski centar ,,Bajina Bašta”
031-865-370
031-865-900
Jezero Peručac - karta
Jezero Perućac - Turistička karta

Related Articles

 

Additional information