Muzej vazduhoplovstva

 

 

Bogata vazduhoplovna tradicija Srbije doprinela je osnivanju muzeja vazduhoplovstva 1957. godine.  Višedecenijski rad na prikupljanju i očuvanju istorijskih dobara svrstao je beogradski muzej vazduhoplovstva u desetak najznačajnijih svetskih institucija te vrste u svetu. Kolekciju muzeja čini preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, nekoliko radara, raketa. U holu muzeja nalaze se prodavnica suvenira, maketa i vazduhoplovne literature, a grupnim posetama na raspolaganju su vodiči i savremena bioskopska dvorana. Poseban segment posvećen je intervenciji NATO-a na Jugoslaviju 1999. godine, a svetski značaj muzeju doneli su avioni iz Drugog svetskog rata : Meseršmit Me-109, Hariken Mk.IV, Spitfajer Mk.Vu, Jak-3, Iljušin Il-2 i Tanderbolt P-47.

 

Muzej vazduhoplovtsva

 

Air Museum Belgrade

 

Air Museum Belgrade

 

Air Museum Belgrade

 


Muzej vazduhoplovstva se nalazi na aerodromu ,,Nikola Tesla”. Do muzeja se može stići autoputem ili autobuskom linijom GSP broj 72

Kontakt
011-2670 – 992
011-3104 - 749Meseršmit BF-109


Važi za najslavniji nemački avion svih vremena. Bio je jedan od najbržih i najboljih lovaca Drugog svetskog rata. Prvi put je upotrebljen u španskom građanskom ratu 1937. godine, a zatim u svim odlučujućim vazdušnim operacijama drugog svetskog rata u Evropi i severnoj Africi.
Jugoslavija je pred rat imala oko 70 aviona varijante BF-109E koji su u aprilskom ratu 1941. godine učestvovali u odbrani Beograda i Jugoslavije. Zaplenjeni od neprijatelja, koriščeni su u ratnom vazduhoplovstvu nove Jugoslavije sve do 1953. godine. Meseršmit BF-109 G-2 je u kolekciji muzeja od 1961. i jedan je od samo tri aviona ove vrste sačuvanih u svetu.

 

 

Air Museum Belgrade

 

Air Museum Belgrade


Hariken


Jedan od zaslužnih pobednika “Bitke za Britaniju“ bio je i lovac Hariken. Po performansama u senci spitfajera, počeo je u drugoj polovini  rata da preuzima ulogu lovca bombardera. Pred početak rata nabavljena je izvesna količina iz Britanije, a 24 komada je po licenci proizvedeno u fabrici aviona “Zmaj” u Zemunu. U upotrebi su se zadržali do 1951. Izloženi primerak je u zbirci muzeja od 1961. a drugi primerak nalazi se u jednoj privatnoj zbirci u Britaniji.

 

Air Museum Belgrade

 

Muzej vazduhoplovstva
Spitfajer


Najslavniji lovac Drugog svetskog rata i legenda vazdušne bitke za Britaniju. Od 1936. kada je izrađen prototip, stalno je usavršavan i proizveden u preko 40 verzija. Model Mk-9 jedan je od retkih sačuvanih u svetu od ukupno 6479 proizvedenih.

 

 

Muzej vazduhoplovstva

 

Muzej vazduhoplovstva

 

 

Iljušin Il-2


Najoriginalniji sovjetski avion drugog svetskog rata koji je mnogo doprineo pobedi nad fašizmom. Predviđen je za dejstva sa malih visina i imao je oklopljen motor, rezervoar i pilotsku kabinu. Proizvedeno je ukupno oko 36000 ovih ,,letećih tenkova“.  Izloženi primerak je jedini sačuvan od ukupno 213 koliko je korišćeno u našem vazduhoplovstvu.

 

 

Muzej vazduhoplovstva

 

Related Articles

 

Additional information