KrimPoluostrvo Krim je glavni letnji turistički centar Ukrajine. Iako Ukrajina ima veoma dugu obalu, planina ima samo na Krimu, tako da je ostatak primorja nezanimljiv. Na celom priobalju, pored Krima jedino je još grad Odesa vredan posete.Prirodne lepote Krima su jedinstvene i raznovrsne. Sa visokih planina obrušavaju se vodopadi Učan-Su, Džur-Džur i Serebrjani strui (leti presušuju). Neobično izvajane stene planina Karadag i Demerdži zadivljuju svojim crtama. A nedra planine Čatir-Daga zadivljuju posebnim svetom - carstvom kraških pećina, vodopadima, cvećem, životinjama, čudovištima i herojima iz bajki izvajanih od kamena. Očarava i lepota Novog Sveta, a Nikitska botanička bašta zadivljuje raznovrsnošću biljaka sakupljenih iz celog sveta.Ništa manje zanimljivi nisu istorijski spomenici. Na visoravnima planina u unutrašnjosti Krima sačuvani su ostaci pećinskih gradova Mangup, Eski-Kermen, Čufut-Kale. U Sevastopolju stoje ruine antičkog Hersonesa, a đenovljanske tvrđave u Feodosiji, Sudaku, Balaklavi, Carskom Kurganu i Kerču. Dvorci Krima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim: Livadijski dvorac, Alupkinski dvorac, Lastavičje gnezdo, Bahčisarajski dvorac. Najlepši grad Krima je Sevastopolj koji prestavlja muzej pod vedrim nebom.


Jedini nedostatak Krima je što nema velike peščane plaže na kakve su srpski turisti navikli u Grčkoj i visoka cena prevoza. Za sada je najeftinija povratna karta u letnjoj sezoni 350 evra i to iz Budimpešte (2011).


Za rezervaciju hotela na Krimu, posetite stranu Hoteli na Krimu, gde u saradnji sa nasim partnerom mozete besplatno rezervisati neki od 80 hotela u ponudi.


Related Articles

 

Additional information