Stara planinaZamislite predeo u kome se kilometrima unaokolo pružaju stogodišnje šume, grebeni, planinski potoci i vodopadi neverovatne lepote. To je park prirode Stara planina, prirodno bogatstvo iskonske lepote privlačno samo pravim zaljubljenicima u prirodu. Nalazi se u istočnoj Srbiji i pruža se duž granice sa Bugarskom. Najviši vrh Stare planine je Botev  (2376 m) u Bugarskoj. Najviši vrh u delu koji pripada Srbiji je Midžor (2169 m). Zaštitni znak Stare planine je vrh Babin zub, ispod kog su smešteni hotel i planinarski dom. Planina je prošarana etno motivima, a možete probati i neko od tradicionalnih jela iz ovog kraja.

 

Stara planina

Stara planina

 

Pod Starom planinom se uglavnom podrazumeva deo kom se prilazi iz Knjaževca. Podjednako je međutim zanimljiv i deo sa pirotske strane do kog se stiže preko sela Dojkinci ili Toplog Dola i na kom se mogu naći najlepši vodopadi Srbije. U ovaj kraj se decenijama nije ništa ulagalo. Kuće su oronule, mladi otišli trbuhom za kruhom, tako da u selima uglavnom žive starci.


Stara planina

 


Prema planovima Vlade, za nekoliko godina ovde će vrveti od gostiju jer je predviđena izgradnja skijaškog centra i hotela za 10.000 gostiju. Prve ski staze i žičare su već postavljene. Ako ste ljubitelj prirode koji može uživati u beskrajnim šetnjama prelepim prostranstvima planine onda  je Stara planina pravo meso za Vas.  Požurite da je vidite dok je još uvek neokrnjena.


Povezani tekstovi:
Stara planina - Smeštaj
Vodopadi Stare planine
Etno sela Stare planine
Manastir Temska


Stara planina


Related Articles

 

Additional information