×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 67

Feliks RomulijanaFelix Romulijana predstavlja rezidenciju rimskog imperatora Gaja Galerija Valerija Maksimijana. Palati je dao ime po svojoj majci Romuli, paganki koja je prebegla u ovaj kraj i udala se za lokalnog meštanina. Služio je u vojsci cara Dioklecijana gde je izgradio uspešnu karijeru i stigao do visokog položaja. Umire 311. godine u Bugarskoj, u okolini Sofije. Sahranjen je pored majke koja je umrla 305. godine. Ostao je upamćen kao veliki progonitelj hriščana.

 

Felix Romuliana

 

Felix Romuliana

 

Felix Romuliana

 

Felix Romuliana

 

Felix Romuliana

 

Felix Romuliana

 

Felix Romuliana

 

Felix Romuliana

 

Kada je Romulijana otkrivena mislilo se da predstavlja rimski vojni logor. Obimnija istraživanja 1953. godine dovela su do otkrića palate sa nakitima, mozaicima i novčićima što je arheologe dovelo do zaključka da to ne može biti vojni logor. Zagonetka je rešena tek juna meseca 1984. godine otkrićem kamena sa natpisom Felix Romuliana. Najveća građevina u palati je istovremeno i jedan od najvećih u hramova u Evropi - Jupiterov hram. Pronađen je i veliki broj mozaika - najvredniji od njih čuvaju se u zaječarskom muzeju dok su ostali pokriveni peskom da ne bi propadali. Romulijana je imala i sistem podnog grejanja, dva bunara koji su sačuvani i akvadukt.

 

 

Najveći deo Romulijane na žalost još uvek leži ispod zemlje čeka neka srećnija vremena, a najnovija istraživanja nemačkih arheologa pomoću specijalnih mašina govore da izvan carske palate postoji veliki broj građevina, možda i čitav jedan grad.

Udaljenost
Zaječar  15km

Turistička karta istočne Srbije

Feliks Romuliana - karta

 

 

Related Articles

 

Additional information