×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 67

Čudo sveta Maču Pikču


Jedna od najneobičnijih destinacija na sveta je prestonica kraljevstva jednog od najstarijih plemena na svetu - Inka. U pitanju je Kusko. Da biste stigli u Kusko, morate preći Andsku visoravan koja se prostire na visini od preko 4000m i čiji su obronci tokom čitave godine pokriveni snegom. Pretpostavlja se da su istom ovom stazom i Inke došle u svoju buduću prestonicu Kusko. Interesantno bi bilo napomenuti šta Kusko znači u prevodu na jezik starih Inka. To je zapravo pupak. Ovo mesto sastoji se od puno dolina okruženih planinama. One se nalaze na različitim nadmorskim visinama ali skoro nijedna nije ispod 3000m visine.


Pleme Inka poznato je po skoro savršenom obrađivanju kamena pa tako možemo videti figure različitih životinja uklesanih u kamenu ili napravljenih od kamena, a i sam grad je oblika pume koja je važila za svetu životinju. Jedan od najpoznatijih vladara ovog grada čija vladavina je obeležena procvatom Kuska bio je Pačakutek. Za razliku od svojih prethodnika, Pačakutek je bio svestan stvarne moći svoga plemena i znao da poraz neće doživeti samo ako postigne neki sporazum sa okolnim plemenima. Tom svojom mudrom politikom uspeo je da značajno proširi svoju imperiju.


Životinje su igrale veliku ulogu u životu Inka. S obzirom na to da svoj teret nisu prenosili točkovima, lama im je služila kao prevozno sredstvo za tegljenje i po nekoliko desetina kilograma. Ulice ovog grada su uske, a zidovi malo iskrenuti sa spoljne strane. Takav oblik zidina stabilniji je i manja je verovatnoća da će biti srušen usled nekog zemljotresa.Najviši slojevi društva živeli su u zdanjima načinjenim od kamena dok je za običan narod i glina bila dobra za zidanje kućica. Tih hramova u kojima su živeli predstavnici plemstva bilo je sve više sa svakim novim vladarom, jer je svaki prethodni vladar nakon svoje smrti počivao u svojoj kući. Njega bi balsamovali a oni koji su mu služili bi takođe ostajali u toj kući i bili sahranjivani sa njim. Ono što je karakteristično za Inke je da ljude nisu sahranjivali položene na leđima već polusavijene poput beba u majčinom stomaku. I ovaj obred ima svoje utemeljenje u verovanju u reinkarnaciju odnosno ponovno rađanje.


Ono što ne smete propustiti u Kusku je Hram Korikanča ili, u prevodu, Zlatno dvorište. To je najznačajniji hram i pored toga što je dosta oštećen prilikom upada Španaca na ovu teritoriju i dalje je prelep, a i jedan od bolje očuvanih hramova.Obavezno pogledajte i stenu Kenko, zatim utvrđenje Saksajvaman dok ćete za Svetu Dolinu morate da izdvojite čitav dan i što ranije budete krenuli, tim bolje. Inke su zaiste bile jedna od najnaprednijih civilizacija na svetu i posetom njihovog drevnog grada pokušaćete da prodrete u večitu tajnu - otkud tolika kreativnost i potreba za neprestanim stvaranjem.


Iako je temperatura retko u minusu, kad pođete na ovo putovanje, obavezno ponesite zimsku garderobu jer dnevna i noćna temperatura varijaju i do preko 20 stepeni.


Related Articles

 

Additional information