Etno selo Bogut

Kontakt:
036-426-002
060-042-6002

Sve što vam treba da zaboravite naporne dane i pobegnete od svega je miris livade i šume, cvrkut ptica u zoru i šum reke u blizini. Miris pogače i kajmaka, prijatni domaćini i šetnja krajolikom Vas očekuju u Bogutovcu u domacinstvu Filipović.


Bogutovac se nalazi na 20 km od Kraljeva, Ibarskom magistralom u pravcu Raške. Na skretanju za Bogutovačku banju, oko 4 km uz reku u zaseoku Korićanci, nalazi se domaćinstvo Jovice i Darinke Filipović koje sadrži pravi mali etno raj. Tri barake kao apartmani za dve i četiri osobe i renovirana stara kuća sa dve trokrevetne sobe. Priuštite sebi i svojoj porodici prelepi seoski krajolik, duge šetnje šumskim stazama, kupanje i pecanje u bistroj planinskoj reci, vožnju biciklom seoskim putevima i kratke izlete u obližnju Banju ili penjanje na Troglav.

Etno selo Bogut


Levo od reke Lopatnice, nedaleko od domačinstva Filipović u Rujaku, nalaze se ruševine starog grada Boguta, koji je svrstan u značajno arheolosko nalazište Republike Srbije. Iako je danas obrastao šumom, ne tako davno nalazio se na livadi, čega se sećaju najstariji meštani. Sada se do nalazišta stiže šumskom stazom.

Na 2.5 km od etno sela Bogut, nalazi se Bogutovačka banja ( "Neuro banja") na 520m nadmorske visine. Poznata je po lekovitim izvorima mineralne vode (24 -27 stepeni C) za sve vrste bolesti perifernog i centralnog nervnog sistema kao i za zglobni i vanzglobni reumatizam.

Svake godine se organizuju brojni preleti paraglajdingom koji donose užitak ljubiteljima ovog sporta zbog izuzetne pozicije i karakteristike terena našeg mesta.

Etno hrana


Uzvodno uz reku Lopatnicu ka njenom izvoru, na putu kroz Propljenicu i Tolišnicu moze se uživati u obroncima Troglava i Čemerna. Ovaj put je veoma poznata deonica za bicikliste i planinare.
Lovište "Troglav-Čemerno" na površini od oko 11.387 ha Vam nudi lov na srne i divlje svinje u sezoni lova.

Planinska brza i čista reka Lopatnica koja krije mirna i skrovita mesta gde se možete osvežiti u vrelim danima i koja Vam nudi rečnu ribu (pastrmku, platicu, klen…) i pecarski užitak.


Domačinstvo Filipović Vam nudi i zimski odmor u okrilju seoske zimske idile, šetnje zatrpanim stazama ili sankanje sa decom posle čega Vas očekuje bogata trpeza.

Etno apartmani


Znamenitosti koje možete obići dok boravite kod nas su:
- Manastir Žiča u Mataruškoj banji (zadužbina Stefana Prvovenčanog iz XIII veka),
- Maglić, grad-tvrđava iz doba Nemanjića (XIII vek),
- Manastir Studenica iz XII veka (zadužbina Stefana Nemanjića) uvršćen u listu Svetske baštine.

Sve ovo i još mnogo toga, a nadasve pogled pun zelenila, reljef dostojan najlepšim evropskim krajevima, a u centru Srbije, mesto gde će Vas priroda i čovek očarati, mesto gde crpite energiju, završavate započeto, obnavljate ono što ste davno zaboravili i gde ste dobrodošli.

Apartmani

Domaca hrana

Etno sela Srbije

Etno sela zapadne Srbije

Etno sela

Етно село

Etno Smestaj

Seoski turizam

Smestaj Apartmani

Smestaj Etno Sela

Smestaj na selu

Smestaj na selu

Spska hrana

Zapadna Srbija

 

Additional information