Planina GolijaPlanina Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Najviši vrh Golije je visok 1833 m i zove se Jankov kamen. Golija nesebično pruža uživanje svima koji ne žele urbanu planinu, gužvu, zagađen vazduh, a žele pravi odmor u savršeno čistom vazduhu i netaknutoj prirodi pokraj izvora zdrave vode. Golija je prostrana i pitoma, sa pogodnom klimom. Leta su topla, zime hladne i snežne, ali ne i oštre. Bogata je šumama, pašnjacima, livadama, lekovitim biljem, potocima, rečicama i selima. Jedna od osobenosti Golije jesu vukovi. Zbog izuzetnih prirodnih vrednosti, planina Golija je proglašena za park prirode, a 2001. godine je od strane Uneska proglašena za rezervat biosfere. To je prvi rezervat biosfere u Srbiji. Prostire se na 75.000 hektara na dužini od 32 km.


Planina Golija


Područje Golije odlikuje i veliko bogatstvo kulturno - istorijskim spomenicima i prestavlja srce srednjovekovne srpske države. U 2 veka stolovanja dinastije Nemanjića, srpska država je napredovala u svim područjima kulture i umetnosti. Na Goliji se nalazi manastir Studenica, zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjića, a 8 km od nje, usađena u planinu, isposnica Sv. Save nastala 1175.žgodine. Značajni su i manastir Gradac iz 1268. godine, manastir Pridvorica, Rimski most. Iznad sela Gradac, na putu Srednja Reka - Brusnik, nalazi se Grački krst, stari spomenik od mermera u obliku krsta. Prolaznici su ga prilično oštetili pa je sa njega prosto nemoguće utvrditi da li se radi o spomeniku krajputašu. U Gradcu se inače nalazi najstariji spomenik krajputaš u Ivanjičkom kraju, podignut knezovima Milošu i Zahariju 1662 .godine.Iznad puta za Goliju i Bele Vode, nalazi se prelepo jezero Okruglica, nastalo krajem 20.veka posle velikog zemljotresa u Rumuniji. Daićko ili Tičar jezero je smešteno pored asfaltnog puta za Bele Vode. Jezero je pod zaštitotom države.Turistički centri nalaze se u Odvraćenici, Belim vodama, Rudnu i Golijskoj reci.

Planina Golija okružena je na severu planinom Jelicom, na istoku Kopaonikom, Čemernim i Radočelom, na zapadu Javorom, a na jugu Zlatarom, Jadovnikom i Pešterskom visoravni. Područje same Golije ograničeno je dolinom Ibra na istoku, Raške i Ljute reke na jugu, Moravice na zapadu i srednjim delom doline Studenice na severu.Za smeštaj na ovoj prelepoj planini, pogledajte stranicu Smeštaj na Goliji.

Udaljenost:

Beograd 250 km
Ivanjica 40 km
Novi Pazar 32 km


Related Articles

 

Additional information