×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 67
JUser: :_load: Unable to load user with ID: 69

Mađarska


Cela teritorija Mađarske je bogata istorijskim spomenicima od svetskog značaja. O bogatoj prošlosti mađarskog naroda svedoče jedinstvena arhitektura gradova i bogate kolekcije mađarskih muzeja. Mađarsku je priroda obdarila brojnim termalnim izvorima, od kojih se mnogi nalaze u samoj Budimpešti.


Od 10.4 miliona stanovnika, Mađara ima blizu 90%. Katolici čine 67% stanovništva, protestanti 25%.Prevoz u Mađarskoj

Železnički saobraćaj u Mađarskoj je odlično razvijen. Iz Budimpešte vozom možete stići u bilo koji grad i obično nema potrebe kupovati kartu unapred. Ipak, treba imati u vidu da između drugih gradova često ne postoji direktna železnička veza, već put vodi preko Budimpešte gde se preseda. Tako se može desiti da se između dva bliska grada putuje dugo. U tom slučaju, potražite autobuski prevoz. Glavni auto prevoznik u Mađarskoj je Volanbusz Transport. U većini njihovih autobusa, dostupan je besplatan WI-FI. Budimpešta je sa nekim gradovima na Dunavu povezana brodskim saobraćajem, a u letnjem periodu plove i brodovi do Beča.

Što se taksija tiče, u većim gradovim start košta oko 1200—450 HUF, 1 km vožnje 140 - 280 HUF, minut čekanja 30-50 HUF.


Znamenitosti Mađarske

Budimpeštu s razlogom smatraju jednim od najlepših evropshih gradova. Centar Budimpešte je pod zaštitom Uneska. Pored Budimpešte, popularne su ekskurzije do zamkova kojih u Mađarskoj ima preko 3500.

Muzeji su obično otvoreni od 10:00 do 18:00.Hoteli u Mađarskoj

Smeštaj u Mađarskoj možete besplatno rezervisati ovde: Hoteli u Nemačkoj


Mađarska kuhinja

Mađarska kuhinja sa puno začina je raj za gurmane. Glavni začin je aleva paprika, dok je gulaš simbol mađarske kuhinje. Obavezno treba probati riblju čorbu "halasle" i pastrmku koju love u jezerima severne Mađarske.

Mađarski deserti su takođe ukusni. Karakteristični su štrudle sa jagodama i trešnjama, palačinke


Related Articles

 

Additional information