Hotel Fantast

 

 

Turistički kompleks Fantast predstavlja bivši dvorac bogate porodice Dunđerski.Prostire se na 65 hektara i pored dvorca na njemu se nalaze i ergela, mali kaštel, kapela, park i prateći sadržaji.

 

Porodica Dunđerski je poreklom iz Hercegovine (okolina Gacke). Krajem 17. veka doselili su se u okolinu Subotice, a kasnije u Srbobran. Početkom 19. veka, Gedeon Dunđerski, deda Bogdana Dunđerskog, postavio je temelje bogatstva porodice. Njegov sin, Aleksandar Dunđerski, svojom štedljivošću i preduzimljivošću, još je više uvećao bogatstvo i uveo porodicu u krug krupnih zemljoposednika. Njegov najstariji sin Bogdan, nasledio je 2600 jutara zemlje. Bogdan je osim bavljenja ratarstvom bio poznat i po ergeli koja je brojala 1400 konja.

 

U periodu od 1919. do 1923. godine, Bogdan podiže zamak u stilu neogotike i neoklasicizma. Dvorac je imao i svoj bazen i bio ograđen niskom zidom sa dve kapije od kovanog gvožđa.

 

Posle Drugog svetskog rata dvorac je nacionalizovan, a osamdesetih godina prošlog veka je adaptiran i pretvoren u hotel "Fantast". Ime je dobio po čuvenom pastuvu.

 

Hotel Fantast je smešten u opštini Bečej, Pored puta Bačka Topola - Bečej.

 

Udaljenost
Bačka Topola 14 km

 

Additional information